Logowanie

Jesteś już członkiem?
Zaloguj się tutaj, używając danych dostępowych.

Kluby w Europie

Wybierz kraj

Porady żywieniowe Klubu MAN Trucker's World

 

 

Dieta w trasie

 

Regularne spożywanie posiłków jest bardzo ważne, najlepiej byłoby stosować zasadę 4x4 czyli jeść 4 posiłki dziennie co cztery godziny. Organizm przyzwyczaja się do stałego dopływu energii, dzięki czemu nie będzie się pojawiało uczucie senności oraz zmniejszenia koncentracji, która jest bardzo ważna podczas jazdy.
W jadłospisie kierowcy powinny znaleźć się produkty bogate w tłuszcze nienasycone (oleje roślinne, orzechy czy nasiona), pełnowartościowe białko (chude mięso, jaja, mleko i produkty mleczne lub warzywa strączkowe) i węglowodany złożone (produkty zbożowe z pełnego ziarna – kasze, ryż, płatki owsiane).

W kolejnych filmach przedstawimy wam przykładowy jadłospis – zapewniający prawidłowy rozkład białka, tłuszczu oraz węglowodanów przez cały dzień, dzięki czemu nie powinno występować uczucie głodu.

Posiłki są bardzo proste do wykonania, a ich przygotowanie zajmie chwilę. Dodatkowo, zawarte w nich produkty (m. in. nasiona dyni i słonecznika) będą wpływać korzystnie na funkcjonowanie pracy mózgu, duża ilość warzyw i owoców pokryje zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, a mięso i produkty mleczne stanowią źródło pełnowartościowego białka. Poza tym, wybrane produkty zbożowe nie będą wywoływały nagłych skoków ilości cukru we krwi, nie powodując tym samym wystąpienia uczucia zmęczenia i ospałości, a wręcz przeciwnie – zapewnią energię i siłę przez wiele godzin spędzonych za kierownicą.

Zaczynamy od I śnadania: Omlet owsiany ze szpinkaiem i szynką włoską

Składniki:

•    60 g płatków owsianych
•    2 jajka
•    1 łyżka oleju ryżowego
•    Przyprawy: sól i pieprz
•    1 łyżka oliwy z oliwek 
•    120 g szpinaku
•    50 g szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać ciepłą wodą do poziomu płatków i odstawić do nasiąknięcia. Nadmiar wody odlać, płatki wymieszać z jajkiem, pokrojoną szynką parmeńską i umytymi liśćmi szpinaku. Doprawić Usmażyć na oleju ryżowym.